Bizi sosial şəbəkələrdən izləyin:
Helmholtz Okean Tədqiqatları Mərkəzinin alman alimləri Baltik dənizində mövcud həyatı məhv etmək təhlükəsi yaradan təhlükəli prosesləri qeydə alıblar.
Tədqiqat "Scientific Reports" (SciRep) elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislərin fikrincə, Baltik sularının sakinləri temperaturun yüksəlməsi və evtrofikasiya - ətraf mühitin qida maddələri ilə doyması səbəbindən oksigenin tükənməsi riski ilə üzləşirlər. Evtrofikasiya mavi-yaşıl yosunlar kimi protozoaların çiçəklənməsinə imkan verir. Onlar oksigeni udur və digər canlılar üçün zərərli olan toksinləri buraxırlar.
Alimlər araşdırmalarında 1991-ci ildən 2019-cu ilə qədər ətraf mühit şəraitinin necə dəyişdiyini araşdırmaq üçün Boknis Ek stansiyasının uzunmüddətli məlumatlarından istifadə ediblər.
İş Baltik dənizinin cənub-qərbində bakterial biokütlə (BBB) istehsalına yönəldilib. PBB üzvi qidaları parçalayan bakteriyaların və digər mikroorqanizmlərin böyüməsini təsvir edir.
Yayda fitoplanktonun yaz çiçəklənməsindən sonra PBB göstəriciləri əhəmiyyətli dərəcədə artır ki, bu da xüsusilə suyun daha dərin qatlarında oksigen istehlakının artmasına səbəb olur. Eyni zamanda, isti səth suları üst qat kimi çıxış edir.
Problem ondadır ki, bu su təbəqələri çox az qarışır və yeni oksigen yalnız Şimal dənizindən çox vaxt fırtınalar nəticəsində yaranan güclü axınlarla əlavə edilə bilər. Tədqiqat dövründə daha isti su temperaturu su sütununun payıza ayrılmasını genişləndirdi. Bəzi illərdə istilik dalğaları hətta aşağı təbəqələrə çataraq oksigenin tükənməsini daha da artırır.
Alimlər Baltik sularına qida maddələrinin tullantıları ilə mübarizədə irəliləyişləri vurğulayıblar. Son illərdə azot, fosfor və digər gübrələrin tədarükü 18-22% azalıb. Ancaq bu, evtrofikasiyanı hələ tam dayandıra bilməz.