Qırmızı ətin
Sağlamlıq
1294
15 Feb 2025 | 08:37

Qırmızı ətin "zərəri"- sağlam qidalanma haqqında 5 MİF

Bir çox insan  çox səy göstərmədən arıqlamaq istəyir. Buna görə də insanlar sağlam qidalanma ilə bağlı müxtəlif miflərə inanmağa hazırdırlar. 
 
Moderator.az xəbər verir ki, rus alimi, Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiki, Rusiya Federasiyasının əməkdar doktoru Oksana Drapkina öz Telegram kanalında  “zərərli” məhsullar haqqında mifləri təkzib  edib. 
 
1. Artıq çəkiyə qarşı çörək
 
- Fitnes məhsulları alarkən tərkibinə və kalori miqdarına diqqət yetirin. Şəkər, qlükoza siropu və bəkməz birinci yerdə olmamalıdır, Oksana Drapkina xəbərdarlıq edir. - Qlazur və əlavələr olan məhsulları qəbul etməmək də yaxşıdır: onların tərkibində çox vaxt şəkər və ya dadlandırıcılar olur.
 
Gündəlik pəhrizdə istehlak edilən fitnes məhsullarının miqdarı 5 - 10% -dən çox olmamalıdır.
 
Onların tam yeməyi əvəz edə bilməyəcəyini və bütün lazımi zülalları və amin turşularını doldura bilməyəcəyini başa düşmək də vacibdir.
 
2. Fermentasiya olunmuş qidalar çox sağlamdır
 
Fermentasiya edilmiş qidalar bağırsaqlara və bütövlükdə orqanizmə faydalı təsirləri sayəsində bu gün yeni populyarlıq qazanmışdır. Onlar faydalıdır - bu bir faktdır. Amma...
 
"Etiketi diqqətlə oxumağı unutmayın: bəzi məhsullarda çox miqdarda duz və şəkər ola bilər" deyə professor Drapkina qeyd edir. - Bundan əlavə, pendir, ət, tərəvəz, soya və şərabın fermentasiyası zamanı tiramin əmələ gəlir.
 
3. Superfoods - bütün xəstəliklər üçün panacea
 
Superfoodlar, adətən bitki mənşəli, vitamin, mineral və antioksidantların yüksək konsentrasiyası olan məhsullardır ki, bu da onları sağlam həyat tərzi həvəskarlarının fikrincə, çox faydalı edir. Və bu "super qida" tez-tez planetin uzaq guşələrindən gətirilir ki, bu da ona əlavə sirli aura verir. Ən məşhurları goji giləmeyvələridir. 
 
Oksana Drapkina qeyd edir: "Superfoodlardan fövqəltəbii bir şey gözləmək lazım deyil". - Onlar pəhrizinizi zənginləşdirmək və yeni dadlar əldə etmək üçün yaxşı bir yoldur, lakin vitamin və mineralların yeganə mənbəyi kimi onlara etibar etməməlisiniz. Balanslaşdırılmış və müxtəlif pəhrizə diqqət yetirmək daha yaxşıdır. Doğma superfoodlarımıza diqqət yetirin. Bunlara çaytikanı, itburnu, qaragilə, qaragilə, böyürtkən, it ağacı, qarağat və zoğal, kombuça və kətan toxumu daxildir. Doğma, tanış yeməklərin allergiyaya səbəb olma ehtimalı azdır və daha yaxşı həzm olunur və əmilir. Və ekzotik qidalara reaksiya gözlənilməz ola bilər - yüngül mədə pozğunluğundan anafilaktik şoka qədər.
 
4. Qırmızı ət zərərlidir
 
Zaman-zaman “məhsullar modası” dəyişir: bəzən təriflənir, bəzən tənqid olunur. İndi qırmızı əti tənqid etmək dəbdədir. 
 
"Xərçəng və ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması əsasən işlənmiş ətlə bağlıdır" deyə akademik Drapkina qeyd edir.
 
 
Qırmızı ət sizin üçün zərərli deyil. 
 
- İşlənməmiş qırmızı ət asan həzm olunan protein və dəmirin mühüm mənbəyidir. Böyüklər üçün onun istehlak norması həftədə 1-2 dəfə 100-150 q (barmaqsız təxminən xurma ölçüsündə. - Red.) təşkil edir. Mütəxəssis qeyd edir ki, ən sağlam şey, təbii ki, əti qızartmaq deyil, onu qaynatmaq, buxarlamaq, kolda bişirmək və ya multivarkada bişirməkdir.
 
Gut, xroniki böyrək xəstəliyi, qaraciyər xəstəliyi və lipid mübadiləsi pozğunluğu olan insanlar qırmızı ət istehlakını məhdudlaşdırmalıdırlar. Belə xəstəliklər zamanı bir diyetoloqa müraciət etmək daha yaxşıdır.
 
5. Yalnız toyuq döşü və qarabaşaq yarması
 
Bir çox insanlar sağlam pəhrizə keçməkdə çətinlik çəkirlər, çünki bu fikir dərin köklərə malikdir: yağsız toyuq yemək və kələm yarpaqlarını çeynəmək lazımdır. Amma bu belə deyil. Əsas odur ki, işlənmiş ət məhsulları, fast food, müxtəlif qəlyanaltılar məhdudlaşdırılmalıdır. Qazlı içkilərdən, konservləşdirilmiş qidalardan və qənnadı məmulatlarından çox istifadə etməyin. Özünüz üçün daha tez-tez bişirin və ac qalmayın.
 
 
Link kopyalandı!
Son xəbərlər