Rütubət, temperatur və kif pendirin xarab olmasına səbəb ola bilər. Bir çox insan korlanmış hissəni kəsərək kiflənmiş pendir istehlak etməyə davam edir, lakin araşdırmalar bu vərdişin ümumi sağlamlıq üçün müxtəlif risklər daşıya biləcəyini ortaya qoyur.
Moderator.az xəbər verir ki, bəzi mütəxəssislər pendirin kiflənmiş hissəsinin kəsilə və istehlak edilə biləcəyini bildirsələr də, Avropanın Mayo Klinikasının mütəxəssisi xəbərdarlıq edib ki, xüsusilə yaşlılar, immuniteti zəif olanlar və hamilələr kifli pendirdən çəkinməlidirlər.
Pendirdən pis, turş, çürük iyi gəlirsə və ya ammonyak kimi qəribə bir qoxuya malikdirsə, bu, onun pis getdiyinin əlaməti ola bilər. Belə bir vəziyyətdə pendir istehlak etmək tövsiyə edilmir. Pendir rəngini dəyişibsə, xüsusən də sarı, qəhvəyi və ya yaşıl-qara kif olubsa, bu, yeməyin xarab olduğunu göstərir.
Araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, bu bakteriyalar ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Pendir kimi süd məhsulları, xüsusilə düzgün saxlanmadıqda, bu cür zərərli mikroorqanizmlərin inkişafı üçün uyğun mühit yarada bilər.
Pendir təzə və ideal miqdarda istehlak edildikdə bir çox sağlamlıq faydası təmin edir. Pendirdə yüksək miqdarda olan kalsium sümükləri gücləndirmək və sağlam diş quruluşunu qorumaq üçün çox vacibdir. Daimi pendir istehlakı osteoporoz kimi sümük xəstəliklərinin riskini azaldır.
Pendir həm də B12 vitamini ilə zəngin bir qidadır. Vitamin B12 sinir sisteminin sağlamlığı, enerji istehsalı və qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalı üçün lazımdır. Pendir istehlakı, xüsusilə vegetarian pəhrizdə olan insanlarda B12 çatışmazlığının qarşısını almağa kömək edə bilər.
Pendirdə olan probiyotiklər həzm sisteminin yaxşılaşdırılmasında mühüm rol oynayır. Fermentasiya edilmiş pendir sortlarında bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən faydalı bakteriyalar var. Bu bakteriyalar həzm prosesini tənzimləyir və bağırsaq florasını tarazlaşdırmağa kömək edir.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı gündə təxminən 2-3 porsiya pendir və qatıq istehlak etməyi tövsiyə edir. Pendirin bir porsiyası təxminən 30-40 qramdır.
Həddindən artıq pendir istehlakı ürək sağlamlığına zərər verə biləcək doymuş yağ və natrium qəbulunu artıra bilər. Xüsusilə yüksək kalorili pendir növləri (məsələn, yağlı ağ pendir) ehtiyatla istehlak edilməlidir.