Hər gün nar yesək nə olar?- XƏRÇƏNG RİSKİNİ...
2329
03 Dec 2024 | 09:19

Hər gün nar yesək nə olar?- XƏRÇƏNG RİSKİNİ...

Qışda ləzzətlə yeyilən nar, toxumları bol qırmızı meyvədir. Sağlamlığa bir çox faydası olan nar, yüksək antioksidant tərkibi ilə ürəyi qoruyur və bədəndəki iltihabı azaldır. Bəzi xərçəng növləri ilə mübarizə aparır. Bununla belə, narın həddindən artıq istehlakı bədəninizə bəzi mənfi təsirlərə də səbəb ola bilər. Yaxşı, hər gün nar yesəniz, orqanizminizə nə olur?
 
 Moderator.az narın faydalarını təqdim edir: 
 
Nar  bol toxumlu qırmızı meyvədir, dadı, yüksək antioksidant tərkibi və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınır. Ənənəvi təbabətdə də geniş istifadə edilən bu meyvə immunitet sistemini dəstəkləyən xüsusiyyətləri ilə diqqət çəkir.
 
C vitamini ilə zəngin olan nar immunitet sistemini gücləndirir və dəri sağlamlığını dəstəkləyir. Bundan əlavə, K vitamini qan laxtalanmasını tənzimləyərək sümük sağlamlığının qorunmasında rol oynayır.
 
Nar tərkibindəki fol turşusu (vitamin B9) ilə hüceyrə yenilənməsini və DNT sintezini dəstəkləyir və xüsusilə hamiləlik dövründə əhəmiyyətli bir qida qaynağıdır. Kaliumla zəngin olan nar ürək və əzələ sağlamlığını qorumağa kömək edir, həmçinin bədəndəki maye balansını tənzimləyir.
 
Nar ən güclü antioksidant mənbələrindən biridir. Tərkibindəki punikalaginlər və antosiyaninlər sərbəst radikalların yaratdığı hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alaraq orqanizmdə oksidləşdirici stressi azaldır. Bu sayədə immunitet sistemini dəstəkləyir, qocalma əlamətlərini gecikdirir və xroniki xəstəliklərdən qorunmağa kömək edir.
 
Narın antioksidanlar üzərində faydaları bunlardır:
 
Narın müntəzəm istifadəsi pis xolesterini (LDL) salaraq ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Qan təzyiqinin tarazlaşdırılmasına da töhfə verir. Nar ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyən polifenol və antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr damarlarda lövhə meydana gəlməsinin qarşısını alır və qan axını yaxşılaşdırır. Həmçinin yüksək qan təzyiqi və pis xolesterin səviyyələrini aşağı salaraq infarkt və insult riskini azaldır.
 
 
Nar tərkibindəki polifenollar və antioksidanlar sayəsində bəzi xərçəng növlərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Xüsusilə prostat və döş xərçəngi ilə bağlı aparılan araşdırmalar narın xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini yavaşlatmaqda təsirini ortaya çıxarıb. O, həmçinin sərbəst radikalların zərərini azaltmaqla sağlam hüceyrələrin qorunmasına kömək edir.
 
Nar liflə zəngin meyvə olduğundan həzm sistemini dəstəkləyir. Qəbizlik kimi problemlərin qarşısını almaqda təsirlidir. Nar yüksək lif və prebiyotik xüsusiyyətləri sayəsində həzm sisteminin nizamlı işləməsinə kömək edir.
 
Daimi istehlak bağırsaq hərəkətlərini dəstəkləyərək qəbizlik kimi problemlərin qarşısını alır. Bağırsaqlarda iltihabı azaldaraq Crohn xəstəliyi və xoralı kolit kimi vəziyyətlərə də yaxşı gəlir.
Narın həddindən artıq istehlakı həzm sistemindən qan şəkərinə nəzarətə qədər müxtəlif sahələrdə mənfi təsirlərə səbəb ola bilər. Lif baxımından yüksək olduğu üçün həddindən artıq miqdarda istehlak edildikdə qarın ağrısı, şişkinlik və ya ishal kimi mədə-bağırsaq problemləri yarana bilər.
 
Bundan əlavə, yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olan nar qan şəkərində dalğalanmalara səbəb ola bilər və xüsusilə diabet xəstələri üçün risk yaradır. Nadir hallarda, allergiyası olan insanlar qaşınma, səpgi və ya nəfəs darlığı kimi reaksiyalarla qarşılaşa bilər.
 
Hər gün nar yemək immunitet sistemini gücləndirə və bədəni sərbəst radikallardan qoruya bilər. Ancaq həddindən artıq istehlak bəzi insanlarda yüksək şəkər qəbuluna və həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Balanslaşdırılmış şəkildə istehlak edildikdə, nar ümumi sağlamlığa bir çox fayda verir.
 
Araşdırmalar göstərir ki, nar istehlakı beynin koqnitiv funksiyalarını artırır və yaddaşa müsbət təsir göstərir.
 
 
Top xəbərlər
Gün
Həftə
Ay
Link kopyalandı!
Son xəbərlər