Üzümün bilmədiyimiz ZƏRƏRLƏRİ: ŞƏKƏRLİ DİABET VƏ QARACİYƏR SİROZU, ALLERGİYA...  
5431
03 Aug 2024 | 09:27

Üzümün bilmədiyimiz ZƏRƏRLƏRİ: ŞƏKƏRLİ DİABET VƏ QARACİYƏR SİROZU, ALLERGİYA...  

Bu meyvə şirin dadına və aromasına baxmayaraq, ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Sağlam qidalanma dünyasında bizi müəyyən məhsulların faydaları haqqında adi fikirlərimizi yenidən düşünməyə məcbur edən kəşflər daim baş verir.
 
Moderator.az xəbər verir ki, bu yaxınlarda məlum oldu ki, ən çox sevilən və çox sağlam hesab edilən məhsullardan biri - üzüm əslində müəyyən kateqoriya insanlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri daşıya bilər. Bu açıqlamanı “SberZdorovye” şirkətinin qastroenteroloqu Daria Utyumova verib və bu, geniş ictimai rezonansa səbəb olub.
 
Mütəxəssisin fikrincə, bu giləmeyvə bütün cəlbediciliyinə və ecazkar dadına baxmayaraq, sağlamlığına əhəmiyyət verən hər kəsin bilməli olduğu bir sıra vacib nüansları da gizlədir. Üzümün əsas təhlükəsi onun yüksək şəkər tərkibidir. Bu məhsulun 100 qramında 16 qram qlükoza var ki, bu da onu şəkərli diabet və qaraciyər sirozu olan insanlar üçün son dərəcə arzuolunmaz edir. Artan şəkər konsentrasiyası belə xəstələrdə ciddi metabolik problemlər yaradır, onların xəstəliklərinin gedişatını ağırlaşdırır.
 
Bundan əlavə, üzüm tərkibindəki C vitamininin yüksək səviyyəsinə görə kifayət qədər güclü allergendir. Üzüm həddindən artıq istehlakı allergik reaksiyalara səbəb ola bilər və həmçinin artıq çəki artımına kömək edə bilər.
 
Daria Utyumovanın sözlərinə görə, üzüm mədə şirəsinin istehsalını stimullaşdırır ki, bu da mədə və ya onikibarmaq bağırsaq xorası olan insanlar üçün, xüsusən də kəskinləşmə zamanı onu arzuolunmaz edir. Mədə şirəsinin turşuluğunun artması bu xəstəliklərin gedişatını ağırlaşdıra bilər.
Beləliklə, üzümün bütün cəlbediciliyinə və dadına baxmayaraq, bu məhsul əslində müəyyən kateqoriya vətəndaşlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır. Qastroenteroloq isə üzümü pəhrizinə daxil etməzdən əvvəl bir mütəxəssislə məsləhətləşməyi şiddətlə tövsiyə edir.
 
Bununla belə, burada vacib bir qeyd etmək vacibdir: bu tövsiyələr yalnız müəyyən xəstəliklərdən əziyyət çəkən insanların müəyyən qruplarına aiddir. Əksər vətəndaşlar üçün üzümün orta səviyyədə istehlakı, tərkibindəki vitaminlər, minerallar, pəhriz lifi və antioksidantlara görə olduqca təhlükəsizdir və hətta faydalıdır.
 
Pəhrizinizə üzüm daxil edərkən özünüzü mümkün qədər qorumaq üçün mütəxəssislər aşağıdakı sadə qaydalara riayət etməyi məsləhət görürlər:
 
Xüsusilə şəkərli diabet və kilolu insanlar üçün istehlak edilən giləmeyvə miqdarına nəzarət edin. Özünüzü gündə 1-2 ovuc ilə məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.
 
Daha az şəkər tərkibli üzüm sortlarına üstünlük verin.
 
Tərkibindəki qlükozanın udulmasını yavaşlatmaq üçün üzümləri protein, qoz-fındıq və ya sağlam yağlarla birləşdirin.
 
Üzüm və ya onun komponentlərinə qarşı allergiyası olan insanlar xüsusilə diqqətli olmalıdırlar.
 
Mədə-bağırsaq traktında probleminiz varsa, üzüm istehlakını məhdudlaşdırın.
 
Yuxu pozulmaması üçün üzümləri əsasən günün birinci yarısında istehlak edin.
 
Bu sadə qaydalara əməl etməklə insanların çoxu sağlamlığını ciddi riskə atmadan üzümün faydalarından istifadə edə bilər. Əsas odur ki, bədəninizin reaksiyalarını diqqətlə dinləyin və lazım olduqda vaxtında həkimə müraciət edin.
 
 
 
 
Link kopyalandı!
Son xəbərlər