17:29
7°C
Bakı
Tədqiqatın ilk mərhələsində elm adamları 12 il ərzində izlənilən 5000 böyüklərin sağlamlıq məlumatlarını təhlil ediblər. İştirakçıların təxminən yarısı müntəzəm olaraq çay içir, lakin təqib dövrünün sonunda 2-ci tip diabetin nisbəti həm çay içənlər, həm də çay içməyənlər arasında təxminən eyni idi.
Tədqiqatın ikinci mərhələsində alimlər çay istehlakı ilə şəkərli diabet arasında əlaqənin olub-olmadığını öyrənmək qərarına gəliblər. 19 elmi məqalənin məlumatlarını təhlil etdikdən sonra onlar müəyyən ediblər ki, müntəzəm çay içmək hər gün kifayət qədər miqdarda çay içsəniz, 2-ci tip diabet riskini azalda bilər.
Gündə bir-üç fincan çay içən insanlarda şəkər xəstəliyinə tutulma riski 4, dörd və daha çox fincan içənlərdə isə 17 faiz azalıb.