İspanaq əsl vitamin və mineral kokteylidir.
• Vitamin A: İspanaq karotenoidlərlə zəngindir, orqanizm onları A vitamininə çevirir, bu da yaşlandıqca görmə kəskinliyini qorumaq üçün vacibdir.
• Vitamin C: İmmunitet sistemini gücləndirən və dərini vaxtından əvvəl qocalmadan qoruyan, gəncliyini uzadan güclü antioksidantdır.
• Vitamin K1: Qanın düzgün laxtalanması üçün vacibdir. Yalnız bir ispanaq yarpağı bu vitaminin gündəlik tələbatının demək olar ki, yarısını ehtiva edir.
• Fol turşusu (vitamin B9): Sinir sisteminin sağlamlığı və hüceyrənin normal fəaliyyəti, həmçinin toxumaların bərpası üçün əsas elementdir.
• Dəmir: oksigenin bütün bədənə daşınmasını təmin edən hemoglobinin sintezini təşviq edir, bu da ispanağı anemiyası olan insanlar üçün əvəzolunmaz edir.
• Kalsium: Güclü sümüklər, sağlam dişlər, dırnaqlar və saçlar üçün vacibdir, həmçinin ürəyin, sinir sisteminin və əzələlərin işini dəstəkləyir.
• Vitamin E, kalium və maqnezium: Bu komponentlər astmanın qarşısını alır və tənəffüs sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
İspanaq yeməyin ən yaxşı yolu nədir?
İspanaq həm təzə, həm də bişmiş halda faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır. Gənc yarpaqlar ət və ya dəniz məhsulları ilə verilə bilən salatlar və souslar üçün idealdır.
Yetişmiş ispanaq yarpaqlarını qaynatmaq, bişirmək və ya yüngülcə qızartmaq olar. O, həmçinin pürelərə, şorbalara, pizzalara, pirojnalara, makaronlara əlavə oluna bilər və smoothies və sendviçlərdə istifadə edilə bilər. Bunun sayəsində ispanaq müxtəlif yeməklərə universal əlavədir, onların dadını və qida dəyərini artırır.
Kimə ispanaq yemək tövsiyə edilmir?
İspanaq yeməyin bir sıra əks göstərişləri var. Böyrək xəstəliyi, podaqra (podaqra oynaqların xroniki iltihabi xəstəliyidir – red.), revmatoid artrit (əsasən oynaqları təsir edən otoimmün, xroniki, mütərəqqi, sistemli bir xəstəlikdir – red.) və mədə xorası olan insanlar bu tərəvəzdən uzaq durmalıdırlar. Bununla belə, bu xəstəliklər olmadıqda, ispanaq sağlamlığı və gözəlliyi qorumaq üçün rasiona təhlükəsiz şəkildə daxil edilə bilər.
Saxlama və istehlak üçün tövsiyələr
İspanağın optimal gündəlik dozası 75-90 qramdır. Satın alındıqdan sonra 3-4 gün ərzində istifadə etmək yaxşıdır, çünki uzun müddət saxlandıqda faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Təravəti saxlamaq üçün ispanaqları 5-6 dərəcə temperaturda deşikli plastik torbalarda saxlayın.