"Təbii ki, Ramazan ayının uzun orucu zamanı həddindən artıq susuzluğun qarşısını almaq üçün orqanizmin nəmləndirilməsi və sağlam içkilərlə qidalanması lazımdır. Bununla belə, bu dövrdə təklif olunan çoxlu içki çeşidini nəzərə alsaq, bir çox insanlar çaşqınlıq içində olurlar".
Moderator.az xəbər verir ki, bunu yazan "İslamnews" nəşri "ChatGPT" çatbotundan Ramazanda iftardan səhərə qədər içmək üçün ən yaxşı sağlam və dadlı içkilər haqqında soruşub.
Süni intellekt qeyd edib ki, düzgün içkilər enerji səviyyəsini saxlamağa, elektrolitləri bərpa etməyə və həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir.
O, həmçinin iftar və sahur arasında pəhrizinizə daxil etmək üçün əla seçimlərin siyahısını təklif edib:
1. Su
Hər şeydən əvvəl uzun saatlar aclıqdan sonra hidratasiya- nəmləndirmə səviyyəsini saxlamaq vacibdir. İftar və sahur arasında kiçik hissələrlə kifayət qədər su içmək məsləhətdir. Əlavə ləzzət üçün bir dilim limon, xiyar və ya bir az nanə əlavə edə bilərsiniz.
2. Qızılgül sulu limonad
Limonun tərkibindəki C vitamini və qızılgül suyunun sakitləşdirici xüsusiyyətləri bu içkini təravətləndirir və həzm üçün faydalı edir. Təzə limon şirəsini su ilə, bir neçə damcı qızılgül suyu və şirinləşdirmək üçün bir az bal və ya steviya(şəkəotu) ilə qarışdırmaqla hazırlana bilər.
3. Hindistan cevizi(kokos) suyu
Kokos suyu təbii elektrolitlərlə zəngindir və bədəndəki maye balansını doldurmağa kömək edir. Kalorisi və şəkəri azdır, onu nəmləndirmək üçün əla seçim edir.
4. Nar şirəsi
Bu şirə antioksidantlar, vitaminlər və minerallarla zəngindir, immunitet sistemini gücləndirir və həzmə kömək edir. Ən yaxşısı təzə sıxılmış nar şirəsini şəkər əlavə etmədən içməkdir.
5.Nanə çayı
Nanə çayı həzmə kömək edir, şişkinliyi azaldır və təravətləndirir. Xüsusilə iftardan sonra faydalıdır.
6. Xurma içkisi
Xurma lif, kalium və maqneziumla zəngin olduğundan onları əla enerji mənbəyi edir. Qatıq və ya südlə qarışdırılan xurma qidalı və qaymaqlı içki hazırlanır.
7. Ayran
Bu içkinin tərkibində bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən probiotiklər var və eyni zamanda kalsium və zülal mənbəyidir. Qatığı su ilə qarışdıraraq, bir çimdik duz və ləzzət üçün bir az zirə və ya keşniş əlavə etməklə hazırlana bilər.
8. Kök və portağal suyu
Kök və portağalın birləşməsi immunitet sistemini gücləndirən A və C vitaminləri ilə zəngindir. Bu içki şirin, təravətləndirici və qidalandırıcıdır. Təzə yerkökü və portağaldan şirə çəkməklə, dad vermək üçün bir az bal və ya zəncəfil əlavə etməklə hazırlana bilər.
9. Alma sirkəsi içkisi
Alma sirkəsi həzmi yaxşılaşdırır, qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyir və toksinləri xaric edir. Hazırlamaq üçün bir stəkan suda 1-2 çay qaşığı sirkəni qatışdırmaq və dadını yumşaltmaq üçün bir az bal əlavə etmək kifayətdir.
10. Bitki çayı
İftardan sonra çobanyastığı, zəncəfil və ya hibiskus kimi bir stəkan bitki çayı içmək faydalıdır. Çobanyastığı rahatlayır, zəncəfil həzmi yaxşılaşdırır, hibiskus isə antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir.
Vacib tövsiyələr
Şəkərli içkilərdən çəkinin. Şəkər siropları və şirin çay kimi ənənəvi içkilər Ramazan ayında məşhur olsa da, enerji artımına və susuzluğa səbəb ola bilər. Onların istehlakını məhdudlaşdırmaq daha yaxşıdır. Kofeini normada istehlak edin. Qəhvə və çayın həddindən artıq istehlakı susuzluğa səbəb ola bilər, buna görə də su və ya kokos suyu kimi nəmləndirici içkilərlə balanslaşdırılmalıdır.
Bu tövsiyələrə əməl etməklə siz Ramazan ayı boyunca sağlamlığınızı və enerjinizi qoruya bilərsiniz. o-napitkam-v-ramadan