Ət alarkən DİQQƏTLİ OLUN- ALDADILIRSINIZ!
Ekskluziv
708
08:55, Bu gün

Ət alarkən DİQQƏTLİ OLUN- ALDADILIRSINIZ!

Qırmızı ət bütün dünyada istehlak edilən ət növüdür. Qoyun, quzu, dana kimi heyvanların kəsilməsi ilə əldə edilən qırmızı ətlə qazan, soba, manqalda və tava yeməkləri hazırlana bilər. Dadlı bir ət yeməyi hazırlamaq üçün düzgün ət seçmək son dərəcə vacibdir. Bayat və ya xarab olmağa yaxın əti seçsəniz, qida zəhərlənməsi ilə qarşılaşa bilərsiniz.

 

Moderator.az Türkiyənin "LEZZET" saytınınn bu mövzudakı araşdırmasını təqdim edir:

 
Ətin təravətinə diqqət yetirin: 
 
Ətin təzəliyi çox önəmlidir. Təzə ət qırmızı rəngdədir və barmaqla basdıqda bir qədər çökür. Əgər ətin rəngi qırmızıdan daha tünddürsə və ya əlinizlə sıxdığınız zaman dərhal əvvəlki formasına qayıdırsa, o ət təzə deyil.
 
Ətin görünüşünə diqqət yetirin: Ətin görünüşü də çox önəmlidir. Əgər ətin üzərində qan ləkələri, qara ləkələr və ya yaşılımtıl rəng varsa, o əti mütləq almamalısınız.
 
Ətin rəngi: Hər heyvanın ətinin rəngi fərqlidir. Bundan əlavə, bədən hissələrinə görə ətin rəngində fərqlər var. Ətin yaşlanıb-yaşlanmadığını anlamaq üçün onun üzərindəki tünd dairələrə diqqət yetirin. Ətin üzərində tünd bənövşəyi dairələr yoxdursa, təzədir. Ətin rəngi açıq çəhrayı və boz rəngdədirsə, bu problem yarada bilər. Buna görə almayın. Ətin əsas rəngi qırmızı və parlaq olmalıdır.
 
Ətin qoxusuna diqqət edin:  Ətin təzə olub olmadığını anlamaq üçün onun qoxusu da vacibdir. Təzə ətin qoxusu yüngül və xoşdur. Ancaq pis iyli, turş və ya çürük qoxu varsa, o əti almayın.
 
Ətin teksturası: Təzə ətin üzərində mərmər naxışı olacaq. Başqa sözlə desək, ətdən nazik ağ piy damarları keçir. Bu, ətin dadlı olduğunu göstərir.
kub ət
 
Ətin kəsilməsinə diqqət yetirin: Ətin təzə olub-olmadığını anlamaq üçün kəsimi də vacibdir. Ətin kəsilməsi səliqəli və təmiz olmalıdır. Əgər kəsilmiş ətdə nizamsızlıqlar, çəngəllər və ya sümük parçaları varsa, o əti almamalısınız.
 
Ətin qablaşdırılmasına diqqət yetirin:  Ətin qablaşdırılmasını mütləq yoxlayın. Əti alacağınız yerin gigiyenik şəraitdə olmasına diqqət yetirin. Ətin qablaşdırılması möhkəm və təmiz olmalıdır. Qablaşdırmada bir deşik varsa, əti almayın.
 
Ətin saxlanma şəraitinə diqqət yetirin:  Aldığınız əti dərhal evə aparıb soyuducuya qoymalısınız. Ətin soyuducuda saxlanması lazım olan temperatur 4-5 dərəcə arasında olmalıdır. Əgər əti dərhal istehlak etməyəcəksinizsə, dərin dondurucuda qapalı şəkildə saxlaya bilərsiniz.
 
Əti doğrayın:  Əti qiymə kimi istehlak edəcəksinizsə, birbaşa qiymə almayın. Bunun əvəzinə bütöv bir ət seçin və qəssabdan onu kəsməsini xahiş edin. Küftə hazırlamaq üçün istifadə edəcəksinizsə, qiyməni iki dəfə çəkməyi unutmayın.
 
Qablaşdırılmış ət:  Qablaşdırılmış ət alacaqsınızsa, paketin içinin çox nəmli və ya sulu olmamasına diqqət yetirin. Paketdəki son istifadə tarixini və qablaşdırma tarixini yoxlamağı unutmayın. 
 
Əti sona buraxın: Bazardan başqa məhsullar alacaqsınızsa, ən son əti alın. Çünki ət evə gedərkən səbətdə və çantada nə qədər çox otursa, bir o qədər çox bakteriya çoxalacaq.
Link kopyalandı!
Son xəbərlər