Hansı bal növü daha faydalıdır? Pətək yoxsa...
Ekskluziv
1749
27 Dec 2024 | 19:51

Hansı bal növü daha faydalıdır? Pətək yoxsa...

 Süzülmüş balın və pətəkli balın faydaları insanların ehtiyaclarına görə dəyişə bilər, lakin bəzi elmi araşdırmalar süzülmüş balın tərkibindəki təbii komponentlərin filtrasiya zamanı itirildiyini ortaya çıxarıb.
 
Pətəkdən çıxarıldıqdan sonra süzülür, təmizlənir və süzülür bala “çıxarılan bal” deyilir. Bu proses zamanı bal mum, polen və digər yad maddələrdən təmizlənir. Tədqiqatlar süzülmüş balın antibakterial və antiviral xüsusiyyətlərə malik olduğunu göstərsə də, süzülmüş bal haqqında mənfi nəticələr də var.
 
2015-ci ildə aparılan bir araşdırma, balın tərkibindəki qlükoza oksidaz fermentinin antibakterial təsirləri artıran mühüm birləşmə olduğunu ortaya qoydu. Süzülmüş balın tərkibində yüksək miqdarda olan antioksidant maddələr orqanizmin sərbəst radikallarla mübarizə aparmasına kömək edərək hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır və yaşlanma əleyhinə təsir göstərir.
 
Bununla belə, 2020-ci ildə aparılan bir meta-analiz süzülmüş balın filtrasiya prosesi zamanı bəzi polen və mum hissəciklərinin itirilməsi səbəbindən bütün təbii komponentlərini itirdiyini aşkar etdi.
 
Daraq balı birbaşa daraqlardan çıxarılan və mum və polen kimi təbii komponentləri ehtiva edən bal növüdür. 
 
Tədqiqatlar nəticəsində məlum olub ki, propolis güclü antimikrob maddədir və immunitet sistemini gücləndirir. Propolis bakteriya, virus və göbələkləri öldürən xüsusiyyətləri ilə tanınsa da, polen iltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Paraqlı balın tərkibində bu komponentlərin olması xüsusilə immunitet sisteminə, həzm sağlamlığına və allergiyaya müsbət təsir göstərir.
 
Bununla belə, pətək balı bəzi insanlar üçün həzm edilməsi çətin bir bal növü ola bilər. Bundan əlavə, yüksək kalorili ola biləcəyi üçün darağı balı həddindən artıq istehlak etməmək tövsiyə olunur.
Top xəbərlər
Gün
Həftə
Ay
Link kopyalandı!
Son xəbərlər