Mikrodalğalı sobada heç vaxt bu 7 QİDANI QIZDIRMAQ OLMAZ: Xərçəngə səbəb olur
Ekskluziv
284
12:30, Bu gün

Mikrodalğalı sobada heç vaxt bu 7 QİDANI QIZDIRMAQ OLMAZ: Xərçəngə səbəb olur

1940-cı illərdə Percy Spencer tərəfindən icad edilən mikrodalğalı soba illərdir milyonlarla evin əvəzolunmaz mətbəx məhsulları arasında yer alır. Bununla belə, bəzi qidaların mikrodalğalı sobada qızdırılması müxtəlif sağlamlıq riskləri yarada bilər.
 
Moderator.az heç vaxt mikrodalğalı sobaya qoyulmaması lazım olan qidaları təqdim edir:  
 
 
Mikrodalğalar elektromaqnit dalğaları kimi tanınır və ümumiyyətlə 300 MHz ilə 300 GHz arasında dəyişən dalğa uzunluğuna malikdir. Mikrodalğalı sobalar, xüsusən də qidaları qızdırmaq və bişirmək üçün istifadə olunur və bəzi qidaların tərkibinin zərərli olmasına səbəb ola bilər.
 
 
 BAL 
Bal mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda onun tərkibində olan bəzi fermentlər və qida maddələri itir. Bundan əlavə, yüksək temperatur balın kimyəvi quruluşunu dəyişdirə və bəzi zəhərli birləşmələrin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. 2013-cü ildə aparılan bir araşdırma mikrodalğalı sobada qızdırılan balın qida dəyərlərində ciddi itkilərə yol açdığını, mikrodalğalı sobada qızdırılan balın isə fermentlərlə yanaşı antioksidan xüsusiyyətlərini də itirdiyini ortaya çıxarıb.
 
MEYVƏ 
 
Alma, armud, şaftalı kimi meyvələr mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda, tərkibindəki suyun buxarlanması səbəbindən onların teksturası yumşalır və çox vaxt dadı pis olur. Bundan əlavə, bəzi meyvələr mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda, onların şəkərləri arzuolunmaz ləzzət profili yaradaraq karamelləşə bilər. 2012-ci ildə aparılan bir araşdırma mikrodalğalı sobada qızdırılan meyvələrin qida dəyərinin itirildiyini və şəkərin oksidləşdiyini göstərdi.
 
TOYUQ ƏTİ
Mikrodalğalı sobada uzun müddət qızdırıldıqda istilik bərabər paylanmadığından toyuq və ət bəzi yerlərdə çiy qala bilər. Mikrodalğalı sobalar adətən ənənəvi bişirmə üsullarından daha aşağı temperaturda işlədiyi üçün ətin içindəki bakteriyalar tamamilə məhv olmaya bilər. Bundan əlavə, mikrodalğalı sobada ətin qızdırılması zülal strukturlarının pozulmasına, ətin ləzzətinin itirilməsinə və toxumasının sərtləşməsinə səbəb ola bilər. 2004-cü ildə aparılan bir araşdırma mikrodalğalı sobada qızdırılan ətin qida dəyərini itirdiyini və bakterial infeksiya riskini artırdığını müəyyən etdi.
 
 
TƏRƏVƏZ
İspanaq  kimi tərəvəzlər yüksək miqdarda nitrat ehtiva edir. Mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda nitratlar nitritə çevrilə bilər ki, bu da sağlamlıq üçün təhlükəlidir. Nitritlər xüsusilə yüksək miqdarda qəbul edildikdə kanserogen təsir göstərə bilər. 2005-ci ildə aparılan bir araşdırma mikrodalğalı sobada qızdırılan tərəvəzlərdə nitrat səviyyəsinin artdığını və bu kimyəvi maddələrin xüsusilə mikrodalğalı sobalarda aşağı istilikdə bişirmə zamanı daha çox nitrit əmələ gətirdiyini aşkar etdi, buna görə də tərəvəzlər mikrodalğalı sobada ehtiyatla qızdırılmalıdır.
 
KARTOF
Kartof mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda yüksək istiliyə məruz qaldığı üçün akrilamid adlı birləşmə əmələ gələ bilər. Akrilamid yüksək karbohidratlı qidalarda (xüsusilə də kartofda) xüsusilə yüksək temperaturda əmələ gəlir və kanserogen təsir göstərə biləcəyi üçün narahatlıq yaradır. 2003-cü ildə aparılan bir araşdırma, kartofun mikrodalğalı sobada qızdırılması nəticəsində akrilamid əmələ gəlməsinin artdığını ortaya qoydu və bu, kartof yüksək temperatura məruz qaldıqda xüsusilə aydın oldu.
 
SÜD VƏ SÜD MƏHSULLARI
Süd və süd məhsulları mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda qida dəyərini itirə və xarab ola bilər. Mikrodalğalı sobada qızdırılan süd, temperaturun qəfil dəyişməsi səbəbindən yumru bir toxuma ala bilər. 2016-cı ildə aparılan bir araşdırma, südün mikrodalğalı sobada qızdırıldığı zaman, laktaza fermenti kimi bəzi qida komponentlərinin məhv ola biləcəyini və süddəki zülalların denatürasiyasına (struktur dəyişikliklərinə) səbəb ola biləcəyini müəyyən etdi.
 
YUMURTA
Mikrodalğalı sobada yumurtaların qızdırılması yumurtaların partlamasına səbəb ola bilər. Bunun səbəbi yumurtanın qabığının altındakı su buxarının sürətlə genişlənməsidir. Yumurta qabığında buxarın yığılması qabığın çatlamasına və yumurtanın partlamasına səbəb ola bilər. Mikrodalğalı soba istiliyi bərabər paylaya bilmir, bu da yumurtanın çöldə çox bişməsinə və içəridə çiy qalmasına səbəb ola bilər. 2009-cu ildə nəşr olunan bir araşdırma göstərdi ki, mikrodalğalı sobada yumurta bişirmək yumurtaların partlamasına səbəb ola bilər və qızdırma müddətindən və gücündən asılı olaraq bəzi sağlamlıq riskləri yaradır.
Link kopyalandı!
Son xəbərlər