Canan Karatay israrla tövsiyə edir: 5 MİN İLLİK ŞƏFA MƏNBƏYİ 
3532
19 Nov 2024 | 11:16

Canan Karatay israrla tövsiyə edir: 5 MİN İLLİK ŞƏFA MƏNBƏYİ 

Sağlam bədənə sahib olmaq və bədəni ömür boyu xəstəliklərdən qorumaq üçün sağlam həyat tərzi vərdişlərini mənimsəmək lazımdır. Sağlam həyat və qidalanma tövsiyələri ilə oyun dəyişdirən Prof. Dr. Canan Karatay, bədəni qorumaq üçün səhər saatlarında istehlak edilməsi lazım olan 5 min illik şəfa anbarına diqqət çəkib.
 
Moderator.az xəbər verir ki, sağlam həyata addım atmaq istəyənlərə təkliflər təqdim edən Prof. Dr. Canan Karatay min illik şəfa mənbəyi adlandırılan yeməyin hər zaman nizamlı istehlak edilməsinin lazım olduğunu vurğulayıb.
 
Hər kəsin evində olan və adətən bəkməzlə qarışdırılaraq istehlak edilən küncüt yağı tək başına şəfa mənbəyidir.
 
Tərkibindəki yüksək protein, sağlam yağ turşuları və kalsium sayəsində küncüt yağı həm qidalandırıcı, həm də qoruyucu bir qidadır. Canan Karatay daha sağlam həyat üçün gündə 1 qaşıq küncüt yağı istehlak etməli olduğunu bildirir.
 
Canan Karatayın tövsiyə etdiyi küncüt yağı E vitamini baxımından çox zəngin bir qidadır. Bu sayədə küncüt yağı dərini qidalandırır və bizi dəridəki sızanaq və sızanaq kimi zərərli formasiyalara qarşı qoruyur. O, həmçinin qırışları aradan qaldırmağa kömək edir.
 
Sağlam yağlarla zəngin olan küncüt yağının tərkibində doymamış yağ turşuları olduğu üçün ürək sağlamlığına da müsbət təsir edir. Küncüt yağı xolesterol səviyyəsini tarazlayır və ürək damarlarında tıxanma riskinin qarşısını alır. Bu yolla infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
 
Küncüt yağı də immuniteti gücləndirməyə kömək edir. küncüt yağının müntəzəm istifadəsi xüsusilə qış aylarında orqanizmi dövri xəstəliklərdən qoruyur. Canan Karatayın sözlərinə görə, bütün faydalarından yararlanmaq üçün gündə 1 qaşıq küncüt yağını səhərlər acqarına istehlak etmək kifayətdir.
 
Qış aylarında bəkməzlə qarışdırılaraq istehlak edilən küncüt yağı tək başına da istehlak edilə bilər. Tərkibində yüksək miqdarda mono və ya çox doymamış yağlar olan küncüt yağı iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri sayəsində toxunulmazlığı gücləndirməklə yanaşı, xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, ürək xəstəlikləri və insult riskini də azaldır. Bundan əlavə, küncütün tərkibindəki kalsium və maqnezium da qan təzyiqini azaltmağa kömək edir.
 
Tərkibində lignans adlı antioksidanlar olan küncüt yağı, nizamlı və orta səviyyədə istehlakı ilə qanda xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir.
Tərkibində yüksək miqdarda antioksidant olan küncüt yağının ürək xəstəlikləri və insult riskini azaltmaqla yanaşı, xolesterini də salmağa kömək etdiyi bilinir.
Çoxlu doymamış yağ turşuları, zülallar, E vitamini, sesamin, sesamolin və sesamol kimi liqnanlarla zəngin olan küncüt yağı insanın yüksək təzyiqini sağlam səviyyəyə çatdırır.
 
Küncüt yağı toxumlarından əldə edilən küncüt yağının tərkibindəki antioksidanların beyin sağlamlığını yaxşılaşdırmağa və demans və Alzheimer kimi xəstəliklərin əlamətlərini azaltmağa kömək etdiyi göstərilmişdir.
Seçilmiş xəbərlər
Link kopyalandı!
Son xəbərlər