Bizi sosial şəbəkələrdən izləyin:
Çörək klassik lavaşla müqayisədə daha az sağlam məhsul kimi görünür. Bəs görəsən bu nə qədər doğrudur?
Moderator.az xəbər verir ki, bu barədə rus dietoloqlar araşdırma aparıb.
Rafine undan hazırlanan adi çörəyin yalnız "boş" kalori ehtiva etdiyinə dair bir fikir var. Adi bişmiş mallarınız üçün tamamilə tam taxıl əvəzini tapmaq o qədər də asan deyil. Ancaq başqa bir seçim var ki, bu da lavaşdır.
Lavaş çörəkdən təxminən 20-30% daha sağlamdır. Məhsulun tərkibində "gizli şəkər" adlanan nişasta var, lakin məhsulun əsas üstünlüyü onun sıxlığı olaraq qalır. Eyni anda çoxlu lavaş yeyə bilməyəcəksiniz, lakin yumşaq və xırtıldayan çörəyin istehlakına nəzarət etmək daha çətindir.
Əsl lavaş 3 inqrediyentdən hazırlanır: su, duz və buğda unundan. Nazik yastı təndirdə yağsız bişirilir ki, bu da hazır məhsulun kalorisini azaldır. Lavaşı seçərkən, tərkibində şəkərin əlavə edilməməsini təmin etmək vacibdir, əks halda onun bütün faydaları xəyali olacaq.
Siz həmçinin pide çörəyinə çoxlu içlik sara bilərsiniz: protein məhsulları və ya təzə tərəvəzlər. Bunun sayəsində bir insan daha az "zərərli" sürətli karbohidratlar istehlak edir.