Son illərdə qaraciyərin sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilən amillərin dairəsi xeyli genişlənib. Əgər alkoqoldan sui-istifadə əsas təhlükə hesab olunurdusa, bu gün pəhriz vərdişləri və müəyyən dərmanların istifadəsi ön plana çıxır.
Moderator.az xəbər verir ki, qastroenteroloq Nikita Xarlov "Axşam Moskva"ya müsahibəsində bu həyəcanverici tendensiya barədə xəbərdarlıq edib. Alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinə yoluxma hallarının artmasının əsas səbəbi, ekspertin fikrincə, müasir insanların qida rasionunda keyfiyyətli, xüsusən də heyvan mənşəli zülalların olmamasıdır. B4 vitamini (kolin) çatışmazlığı da bu vacib orqanın xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, bəzi bitki ekstraktları və pəhriz əlavələri də qaraciyərə mənfi təsir göstərə bilər.
Alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinə yoluxma hallarının artmasının əsas səbəbi, ekspertin fikrincə, müasir insanların qida rasionunda keyfiyyətli, xüsusən də heyvan mənşəli zülalların olmamasıdır. B4 vitamini (kolin) çatışmazlığı da bu vacib orqanın xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, bəzi bitki ekstraktları və pəhriz əlavələri də qaraciyərə mənfi təsir göstərə bilər.
Belə ki, yaşıl çayın həddindən artıq istehlakı tərkibindəki antioksidanlar səbəbiylə sarılığa səbəb ola bilər. Kassiya adlanan darçın kimi ədviyyatın yüksək dozaları hepatitin inkişafına səbəb ola bilər. Bəzi dərmanlar, həmçinin hormonal kontraseptivlər, parasetamol, antiepileptik və psixotrop dərmanlar da daxil olmaqla qaraciyər üçün əhəmiyyətli təhlükə yaradır.
Ciddi qaraciyər problemləri də orqanizmdə dəmirin normadan artıq olması və süni fruktozanın həddindən artıq istehlakı nəticəsində yarana bilər. Sirroz, hepatit və bürünc diabet kimi vəziyyətlər tez-tez bu pozğunluqlarla əlaqələndirilir.
Alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin inkişaf riskini minimuma endirmək üçün qastroenteroloq Nikita Xarlov bir neçə vacib qaydaya riayət etməyi tövsiyə edir:
Yüksək keyfiyyətli protein, ilk növbədə heyvan mənşəli (ət, balıq, yumurta, süd məhsulları) istehlakını artırın.
Yumurta sarısı, qaraciyər, paxlalılar və qoz kimi qidalarda olan B4 vitamininin (kolin) kifayət qədər qəbulunu təmin edin.
Antioksidanların mümkün mənfi təsirlərinə görə yaşıl çay istehlakını məhdudlaşdırın (gündə 1-2 stəkandan çox deyil).
Kassiya (darçının analoqu) ilə diqqətli olun - hətta kiçik miqdarda bu ədviyyat hepatitin inkişafına təkan verə bilər.
Həddindən artıq istehlakı siroz, hepatit və bürünc diabetlə əlaqəli olan süni fruktoza istehlakını məhdudlaşdırın.
Bədəndəki dəmir səviyyəsini izləyin, çünki onun artıqlığı qaraciyərin vəziyyətinə mənfi təsir göstərə bilər.
Bu tövsiyələrə əməl etməklə siz alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda və bu həyati orqanı yaxşı vəziyyətdə saxlaya bilərsiniz. Həqiqətən, müasir dünyada qaraciyər sağlamlığı üçün potensial təhlükələrin arsenalı alkoqoldan sui-istifadədən çox uzaqlaşaraq əhəmiyyətli dərəcədə genişlənmişdir.
Beləliklə, bu günlərdə qaraciyərin sağlamlığını qorumaq üçün yalnız sağlam qidalanmalı deyil, həm də müəyyən dərmanlar və qida əlavələri qəbul edərkən son dərəcə diqqətli olmalısınız. Profilaktikaya yalnız inteqrasiya olunmuş yanaşma bu mühüm orqanın ciddi xəstəliklərinin inkişafının qarşısını almağa kömək edəcəkdir.
Keyfiyyətli zülallar, vitamin B4 və digər zəruri elementlərlə zəngin balanslaşdırılmış pəhriz qaraciyərin saxlanmasında xüsusi rol oynayır. Yaşıl çay, kassiya və süni fruktoza kimi qaraciyərə mənfi təsir göstərə biləcək qidaların qəbulunu məhdudlaşdırmaq da vacibdir. Bundan əlavə, bədəndəki dəmir səviyyənizi izləməlisiniz, çünki artıq dəmir qaraciyərə də zərər verə bilər.